Spesialgrossisten

Spesialgrossisten er 9 frittstående, kjedenøytrale, lokale salgsgrossister som samhandler for å drifte verdikjeden, fra produsent til forbruker, for over 300 leverandører av mat & drikke. Ca. 250 av disse er små og mellomstore produsenter av lokal mat rundt omkring i det ganske land. Disse presenteres for markedet gjennom konseptet Godt Lokalt.


Ettersom Spesialgrossisten ikke har bindinger til verken produsenter eller kunder kan vi fungere som samlesentral for alle produsenter av mat & drikke og gi tilgang til hele matmarkedet gjennom en kanal. Vi kan i teorien derfor være den optimale samarbeidspartneren for alle produsenter av mat & drikke, og da også enhver forbrukerrettet tilbyder av mat & drikke.
Spesialgrossisten selger i dag primært Lokalmat og legger i det at det er lokalprodusert mat & drikke. Lokalmat er «herfra» og opplevelsen av «herfra» er forankret i tradisjoner, identitet og lokal matkultur. Lokalmat handler også om lokal verdiskapning, bærekraft, klima og miljø. I det perspektivet er det vesentlig at Lokalmat er kortreist og selges og konsumeres lokalt. Vi har derfor en klar målsetning om å øke graden av komplett forvaltning av mat & drikke innenfor regionene.
Spesialgrossisten omsatte i 2021 for i overkant av 790 millioner kroner. Den største delen av omsetningen går gjennom Dagligvaremarkedet, men en stadig større del av omsetningen går gjennom HoReCa markedet (HoReCa er en forkortelse for Hotell, Restaurant og Catering).

Vårt ansvar

Varer fra våre lokale produsenter ligger ofte tilgjengelig for butikkene i kjedenes frivillige sortiment, men må selges inn til hver enkelt butikk.
Spesialgrossisten står da ikke bare ansvarlig for å selge varene inn til kjedene og butikkene. Vi har også ansvaret for at varene blir solgt ut av butikk, til forbruker. Vi er derfor veldig opptatt av at varene får anledning til å bli presentert for forbruker gjennom butikk, på en rettferdig og god måte, og da ikke minst til en riktig pris. Spesialgrossisten sitt verdigrunnlag er sammenfallende med verdigrunnlaget i Godt Lokalt.
Klikk her om du ønsker å vite mer om Godt Lokalt.

Godt Lokalt – et verdibasert konsept

Godt Lokalt er et verdibasert konsept som styrer mot optimal forvaltning av mat & drikke.

Vi mener at målet for denne forvaltningen skal være til samfunnets beste. Vi i Godt Lokalt jobber derfor hver dag for å bidra til at samfunnet i større grad fokuserer på optimal forvaltning av mat & drikke.
Det dreier seg tross alt om selveste primærbehovet, behovet som ingen kan velge vekk og som vi alle er helt avhengig av for å overleve, uansett sivil status og økonomisk evne.
Utover overlevelses-elementet påvirker denne forvaltningen livene våre i svært mange sammenhenger, kanskje i mye større grad enn vi vanligvis reflekterer over.

Ved å klikke "Godta alle" samtykker du i at vi kan samle inn informasjon om deg til ulike formål, inkludert: funksjonalitet, statistikk og markedsføring